novi_pravyla_DBN

Нові ДБН набули чинності з 1 вересня. Що важливо знати при замовленні вікон!

З 1 вересня 2022 року набула чинності низка державних будівельних норм, дві з яких безпосередньо впливають на діяльність у віконній галузі:

🔹 ДБН В.2.6-31:2021 «Теплова ізоляція та енергоефективність будівель»
🔹 ДБН В.2.2-15:2019 «Будинки і споруди. Житлові будинки. Основні положення». Зміна №1.

Попри суперечливу інформацію щодо відкладення початку дії нових стандартів, маємо підтверджену інформацію, що вони все ж набрали чинності.

Ми підготували короткий огляд ключових змін, які важливо знати представникам нашої галузі. Рекомендуємо ознайомитись за посиланням.

Знайомимо вас із ключовими змінами в оновлених нормах:

1. Підвищені вимоги до мінімально допустимих показників опору
теплопередачі.

2. Введені вимоги до температури внутрішньої поверхні вікон та дверей

3. Впроваджено енергетичне маркування.

1. Підвищені вимоги до мінімально допустимих показників опору теплопередачі.

ДБН В.2.6-31-2021 «Теплова ізоляція та енергоефективність будівель».

По-перше, збільшено мінімально допустимі значення приведеного опору теплопередачі вікон та дверей для житлових та громадських будівель, Rq min [м2*К/Вт]:

Наступні таблиці допоможуть вам швидко визначити, яка комплектація вікна відповідає вимогам тієї чи іншої кліматичної зони. Показники опору теплопередачі вікон WDS:

2. Введені вимоги до температури внутрішньої поверхні вікон та дверей.


Температура на внутрішній поверхні вікон та дверей має бути не менше ніж:
– температура точки роси для житлових і громадських будівель;
– 6ºС для будівель промислового та сільськогосподарського призначення.

3. Впроваджено енергетичне маркування.

Стандарт став обов’язковим, бо згадується у ДБН В.2.6.-31-2021 та вимагає енергетичного впровадження енергетичного маркування вікон та дверей.
Енергетична етикетка виглядатиме так.

Зазначимо, що ці зміни суперечать положенням Закону України «Про надання будівельної продукції на ринку»: Статтею 8 п.3 Закону забороняється запроваджувати будь-які вимоги щодо маркування, що засвідчує відповідність будівельної продукції задекларованим показникам, пов’язаним із суттєвими експлуатаційними характеристиками, охопленими національним стандартом для цілей застосування цього Закону, іншого, ніж знак відповідності технічним регламентам.

4. Введена вимога використання «дитячих» замків

ДБН В.2.2-15-2019 Будинки і споруди. Житлові будинки. Основні положення. Зміна №1

Ці норми поширюються на проєктування нових і реконструкцію існуючих будівель, капітальний ремонт та технічне переоснащення житлових будинків з умовною висотою до 73,5 м.
Стандарти, які стають обов’язковими:

ДСТУ EN 13126-5:202Х Пристрої для обмеження кута відкривання вікон.
Світлопрозорі огороджувальні конструкції, окрім балконних та вхідних дверей, мають бути укомплектовані спеціальними пристроями блокування, які блокують або обмежують відчинення стулки у поворотному положенні до 89мм, але дозволяють функціонування відкидного чи паралельно-висувного положення стулок. Такі спеціальні пристрої блокування повинні відповідати ДСТУ EN 16281, ДСТУ EN 13126-5.

Ми слідкуватимемо далі за розвитком подій і коментарями спеціалістів щодо трактування нових стандартів, та триматимемо вас в курсі.